У США заявили про закінчення ери «однополярного домінування»

У США заявили про закінчення ери «однополярного домінування»

Епоха «однополярного домінування» США закінчилася.

У Вашингтоні маємо це прийняти і вести зовнішню політику «тверезо», орієнтуючись на національні інтереси, заявив Джош Хаммер у статті, опублікованій журналом The American Spectator.

Автор зазначив, що після розпаду СРСР у 1991 році на планеті настав однополярний світ з американською економічною, дипломатичною, військовою та геополітичною перевагою. Зараз така ера добігла кінця у всіх сенсах. На думку Хаммера, перші ознаки краху однополярного світу виявилися на руїнах «безславних війн», які вели США.

Амбітні та гордовиті мілітаристські авантюри правих неоконсервативних елементів (насамперед, в Афганістані та Іраку) і прикривалися гуманітарними міркуваннями наших доморощених лівих у владі (насамперед, у Лівії), невдачі яких були очевидні вже принаймні десятиліття. дуже дорого обійшлися американському народу, вважає автор.

Вони коштували США «величезної крові та гігантських грошей», але виявили прихований у них історичний символізм: «Америка не всемогутня». Тим більше виявилися множинні проблеми всередині країни, упевнений Хаммер.

Він додав, що тепер «державна мудрість» США має бути спрямована на формування альянсу для стримування Китаю. Після завершення спецоперації Росії в Україні, зазначив автор, «розумною буде спроба» налагодити довгострокові відносини із Москвою.

Ефективна державна політика вимагає визнання миру таким, який він є, а не вигадування того, яким він міг би чи мав би бути, — наголосив Хаммер.

Раніше стало відомо, що адміністрація США виявилася розчарована тим, що влада Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) висловила небажання приєднуватися до засудження спеціальної операції Росії в Україні. Прагнення Абу-Дабі до помірного нейтралітету змусило Вашингтон звернутися до Ізраїлю для того, щоб той переконав арабського партнера у необхідності зміни позиції.

Поділитись