У Німеччині розкрили наслідки відмови від російського газу

У Німеччині розкрили наслідки відмови від російського газу

Відмова від газу з Росії може призвести до закриття заводів та нестачі палива для мешканців у Німеччині.

При цьому частині підприємств доведеться переїхати за кордон, пише Das Erste. За даними видання, без великих витрат Європа не зможе відмовитись від російської сировини, яка зараз становить 40% від усього споживання на континенті.

Як зазначається у статті, для реалізації заявленої німецькою владою мети зробити ФРН незалежною від палива з РФ необхідний пошук його альтернативи, на що потрібно багато часу.

За словами економіста Георга Захманна, постачанням природного газу з Норвегії та Північної Африки, а також ЗПГ зі США та Катару можна замінити лише половину обсягу російського газу. Але це зараз неможливо, оскільки у ФРН немає терміналів для прийому зрідженого палива, а на їх будівництво піде як мінімум три роки.

Експерт вважає, що частину російських поставок взагалі не вдасться замінити і країні доведеться заощаджувати.

Якщо ми знизимо температуру на один градус, ми заощадимо 7,5% газу, який використовується для опалення, — сказав він.

При цьому частина підприємств, які використовують природний газ для виробництва добрив, у металургії чи хімічній промисловості змушені будуть переїхати з Німеччини.

Міністр економіки ФРН Роберт Хабек заявив, що на осінь країна планує відмовитися від російського вугілля, а до кінця 2022-го — від нафти. За його словами, у Німеччині щодня працюють над тим, щоб знизити залежність від енергоносіїв із РФ. Він підкреслив, що відмовитися від російського газу буде складніше через відсутність власних потужностей щодо імпорту зрідженого природного газу.

Поділитись