Посол України назвав жахливою розмову Зеленського та Шольца

Посол України назвав жахливою розмову Зеленського та Шольца

Посол України в Німеччині Андрій Мельник назвав жахливою телефонну розмову канцлера ФРН Олафа Шольца і президента України Володимира Зеленського, що пройшла, у ході якого в тому числі обговорювалися перспективи вступу України до Європейського союзу.

Таку думку він висловив у четвер агенції DPA напередодні неформального саміту глав держав та урядів Євросоюзу у Версалі.

“Розмова була жахливою. Знову та сама блокада. Без далекоглядності”, – зазначив Мельник, додавши, що Україна все одно сподівається на те, що Німеччина змінить свою позицію. У цьому контексті він знову закликав владу ФРН підтримати перспективи вступу України до складу Європейського союзу. “Йдеться не про те, щоб набути членства завтра. Нам не потрібен безкоштовний квиток. Проте ми хочемо, щоб це сталося в прискореному порядку, протягом кількох років”, – пояснив посол.

Водночас Мельник також звернувся до влади ФРН із проханням припинити імпорт енергоносіїв із Росії, назвавши відмову Німеччини піти на такий крок “морально неприйнятною”.

У четвер у Версалі – у південно-західному передмісті столиці Франції, яка нині головує у Раді ЄС, – відкривається дводенний неформальний саміт глав держав та урядів Євросоюзу. Спочатку передбачалося, що лідери країн ЄС обговорять майбутнє Євросоюзу, але в результаті повістка зустрічі повністю присвячена ситуації в Україні та її наслідкам. Як пояснив журналістам у Брюсселі представник ЄС, одним із головних питань саміту стане заявка України на вступ до складу спільноти. При цьому дипломат дав зрозуміти, що Києву не варто очікувати будь-яких швидких рішень, оскільки процес вступу нової країни до ЄС є тривалим. Лідери ЄС також обговорюватимуть нові санкції щодо Росії у зв’язку з військовою операцією в Україні.

Поділитись