У ЗСУ проаналізували можливості росіян щодо повторного наступу на Харківщину

У ЗСУ проаналізували можливості росіян щодо повторного наступу на Харківщину

Росія зараз недостатньо військ на харківському напрямку, щоб розпочати наступ на Харків 15 січня.

Таку думку висловив український військовий експерт Костянтин Машовець, коментуючи статтю у британській The Telegraph про ймовірність такого настання.

За його словами, російське угрупування у Білгородській області становить близько 12 тисяч військових, чого достатньо для оборони, але не для наступу. Інші російські сили у регіоні зайняті штурмом підступів до Куп’янську.

«Станом на даний момент, головним призначенням угруповання військ противника «Бєлгород», розгорнутого у напрямку на Слобожанський операційний район, є ведення сковувальних дій та недопущення перекидання певних сил та засобів ЗСУ на інші операційні напрямки», – пише він.

При цьому Машовець зазначає, що у разі створення достатнього для штурму угруповання рух на Харків мав би для росіян низку незаперечних переваг:

1. РФ вже має оборонне угруповання в Білгородської області, і могла б відносно потай її нарощувати, користуючись розвиненою логістикою.

2. До Харкова від кордону близько 20 кілометрів, що дозволяє на повну силу працювати ствольній артилерії та РСЗВ, а також реалізовувати перевагу в авіації.

3. Відсутність значних водних перешкод і багато лісів, дозволяють більш потай переміщати особовий склад. Крім того, до Харкова ведуть чотири автомобільні дороги.

4. Можливість обхідного удару з північного заходу у лівий фланг українського угруповання на захід від Харкова (наприклад, через Богодухів).

Поділитись