У ВООЗ заговорили про закінчення пандемії COVID-19 у Європі

У ВООЗ заговорили про закінчення пандемії COVID-19 у Європі

Директор Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Ханс Клюге припустив, що новий штам коронавірусу «омікрон» може покласти край пандемії коронавірусу в Європі.


“Цілком імовірно, що регіон наближається до свого роду завершальної фази пандемії”, – цитує видання New Straits Times слова Клюге.

На його думку, як тільки пройде період різкого зростання кількості випадків зараження новим штамом коронавірусу в Європі, якийсь час існуватиме глобальний імунітет. Клюге припустив, що він сформується завдяки зараженням чи вакцинам, зокрема.

«Ми чекаємо на період затишшя, перш ніж COVID-19, можливо, повернеться ближче до кінця року, але це не означає, що повернеться пандемія», – зазначив експерт.

Ханс Клюге нагадав, що ендемічні є ті захворювання, про динаміку яких можна робити прогнози. Також експерт порадив бути обережним із коронавірусом, оскільки він «неодноразово здивував нас».

Раніше експерт ВООЗ Марія ван Керкхове заявила, що наступні мутації коронавірусної інфекції можуть бути заразнішими, ніж омікрон-штам. За її словами, інформації про властивості нових варіантів вірусу ще немає, але «безперечно, вони будуть більш заразними, оскільки їм потрібно перевершити варіанти, які зараз циркулюють».

Поділитись