У Туреччині заявили про розкол Європи через російський газ

У Туреччині заявили про розкол Європи через російський газ

Питання постачання російського газу та оплати його за рублі розкололо Європу.

Таку думку у статті для Yeni Safak висловив турецький економіст Ердал Карагель. За його словами, зараз залежність країн Європейського Союзу від газу становить близько 40%. При цьому ряд держав повністю залежать від постачання палива з Росії – це Північна Македонія, Боснія та Герцеговина та Молдова.

У свою чергу, Німеччина, яка є однією з провідних економік Європи, імпортує з Росії близько 40% споживаного природного газу, Франція – 25%, Італія – ​​близько половини.

«Однак Британія є менш залежною від Росії. Англія отримує половину необхідного їй природного газу із внутрішніх джерел та імпортує природний газ із Норвегії та Катару. Ця ситуація дає їй зручнішу можливість виступити проти Росії. Іспанія також не є сильно залежною від Росії країною», – пояснив він.

У зв’язку з цим у держав виникають розбіжності щодо припинення поставок із Росії та оплати за газ у рублях. Європа “розколота на дві частини”, констатував Ердал Карагель.

31 березня президент путін підписав указ про розрахунки за російський газ із «недружніми країнами». Він попередив, що чинні контракти на постачання буде зупинено, якщо покупці не виконають нових умов оплати.

Поділитись