У Токіо відповіли на заяви Лаврова про мирні переговори з Японією

У Токіо відповіли на заяви Лаврова про мирні переговори з Японією

Японське Міністерство закордонних справ відмовилося розкривати зміст та перебіг переговорів із Москвою щодо підписання мирного договору.

Так у Токіо відповіли на прохання прокоментувати одкровення глави МЗС Росії Сергія Лаврова про переговори.

«Конкретна позиція нашої країни у переговорах, спосіб їхнього ведення та змісту — це питання, пов’язані з дипломатичними переговорами, і ми утримаємося від відповіді на них. Це послідовна позиція японського уряду щодо врегулювання проблеми північних територій та укладання мирного договору», — заявили у дипвідомстві.

Під час щорічної підсумкової прес-конференції 18 січня Лавров розповів, що кілька років тому, під час інтенсивної фази переговорів, Росія запропонувала японській стороні підписати всеосяжний мирний договір, який охоплює різні аспекти двосторонньої співпраці, на підставі якої визначити межі. Токіо ж відмовився укладати «пафосний документ», наполягаючи на конкретному договорі та первісній передачі двох островів — Хабомаї та Шикотан, — хоч спочатку лідери обох країн домовилися про іншу черговість дій.

Москва та Токіо не можуть підписати мирний договір за підсумками Другої світової війни. Японія вважає острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан та групу островів Хабомаї своїми «північними територіями». У свою чергу Росія не визнає самого факту територіальної суперечки.

Поділитись