Японія зробила заяву після припинення видачі віз Китаєм

Японія зробила заяву після припинення видачі віз Китаєм

Японія заявила протест Китаю через припинення видачі віз до цієї країни, заявив на прес-конференції в середу генеральний секретар уряду Японії Хірокадзу Мацуно.

“Наша країна вжила заходів у зв’язку з різким погіршенням у Китаї ситуації щодо коронавірусу та складнощами в отриманні точної інформації. Для того, щоб уникнути масового припливу до Японії заражень, з 30 грудня було вжито тимчасових заходів щодо обмеження в’їзду та надання довідок про негативний тест. Ці заходи покликані наскільки це можливо не заважати міжнародним обмінам. Китай же з причин, що не мають відношення до коронавірусу, призупинив видачу віз (японцям)”, – сказав Мацуно.

Китай з 10 січня призупинив видачу віз громадянам Японії після того, як влада країни оголосила про посилення карантинних заходів щодо COVID для тих, хто прибуває з КНР через зростання кількості заражень коронавірусом у цій країні. Зокрема, введено обов’язкове тестування на коронавірус для тих, хто прибуває з КНР, а рейси з Китаю приймають лише 4 аеропорти. Китай вважав ці заходи дискримінаційними.

Влада КНР у грудні минулого року почала активно послаблювати антиковидну політику, яка протягом майже трьох років залишалася найжорсткішою у світі, негативно впливаючи на економіку, глобальні виробничі та логістичні ланцюжки, туризм та міждержавні обміни. Значне коригування заходів відбулося після хвилі протестів у найбільших мегаполісах країни з вимогою зняти локдауни, припинити регулярне масштабне ПЛР-тестування, а також розпочати політику пом’якшення протиепідеміологічних заходів. З 8 січня в рамках відходу від політики “нульової терпимості” до коронавірусу повністю скасував карантин та ПЛР-тестування для тих, хто приїжджає з-за кордону.

Одночасно в країні спостерігається зростання захворюваності на COVID-19, статус якого з 8 січня китайська влада перевела з класу “А”, до якого належать особливо небезпечні захворювання, до менш небезпечного класу “В”. На тлі зростання захворюваності в Китаї низка країн вирішила посилити заходи для пасажирів, які прибувають з КНР. Зокрема, Японія, США, Італія, Південна Корея зобов’язують тих, хто прибуває з Китаю, здавати тести на COVID.

Поділитись