У Таганрозі ударні дрони знищили російський літак А-50

У Таганрозі ударні дрони знищили російський літак А-50

OSINT-аналітики на основі супутникових знімків оцінили ступінь пошкоджень авіаремонтного заводу у Таганрозі після атаки українських безпілотників.

Аналітики Frontintelligence Insight зазначили, що на даху будівлі, де росіяни, ймовірно, проводили ремонт літака А-50, є помітні сліди загорання, порівняно з фото, зробленими за день до атаки.

Примітно, що А-50 відсутній на знімках від 8 і 9 березня, що залишає невизначеність щодо його присутності на аеродромі під час операції.

«Якби безпілотникам вдалося пробити дах, корисного навантаження на них було б достатньо, щоб завдати шкоди обладнанню та літакам, що знаходилися всередині. Однак візуальні ознаки значної пожежі всередині ангару відсутні, що ускладнює оцінку масштабу пошкоджень. Подальший аналіз супутникових знімків показує, що під час атаки на аеродромі була присутня щонайменше одна батарея С-300/400. Якщо тільки вона не слугує приманкою, це свідчить про здатність українського БПЛА обходити російські системи ППО, навіть у безпосередній близькості до стратегічних об’єктів», — йдеться у звіті.

Підсумовуючи, Frontelligence Insight визнає, що з наявної інформації не можна зробити остаточний висновок про знищення або пошкодження А-50. Тим не менш, навіть сама по собі атака є значним досягненням для України завдяки здатності обійти ППО і нанести удар по важливому об’єкту на території росії.

Поділитись