У США заявили, що Конгрес близький до угоди щодо “превентивних санкцій” проти Росії

У США заявили, що Конгрес близький до угоди щодо “превентивних санкцій” проти Росії

Комітет із закордонних справ Сенату Конгресу США близький до угоди між демократами та республіканцями щодо законопроекту про “превентивні санкції” проти Росії через ситуацію навколо України.

Про це сенатор Джин Шахін (демократ від штату Нью-Гемпшир), виступаючи у Центрі стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні.

“Ми дуже близькі до досягнення угоди між головою та старшим республіканцем комітету із закордонних справ по законопроекту, який розгляне можливість превентивних санкцій – таких, які ми зможемо ввести у відповідь на те, що ми вже бачили від Росії у тому, що стосується її агресивної поведінки “, – сказала вона.

У понеділок агентство Bloomberg із посиланням на опитаних ним сенаторів повідомляло, що Сенат може погодити пакет антиросійських санкцій на випадок загострення ситуації навколо України вже цього тижня. Як зазначає Bloomberg, американські законодавці досі не дійшли єдиної думки про те, чи слід запроваджувати щодо РФ обмежувальні заходи у превентивному порядку. Крім того, суперечки у законодавців викликає питання про те, які заходи США можуть вжити щодо газопроводу “Північний потік – 2” у разі загострення ситуації навколо України.

Голова комітету Роберт Менендес (демократ від штату Нью-Джерсі) раніше заявляв, що деякі з санкцій, що обговорюються в Сенаті США, проти РФ через ситуацію проти України можуть бути введені до вторгнення, яке нібито готує Росія. Він не пояснив, які саме санкції могли б запровадити заздалегідь. Адміністрація США до цього виступала проти використання санкцій до нібито запланованого вторгнення РФ в Україну, оскільки інакше вони втратять стримуючий ефект.

Раніше група демократів на чолі з Менендесом внесла до верхньої палати американського законодавчого органу законопроект “Закон про захист суверенітету України 2022 року”. Він передбачає запровадження санкцій проти російського президента, прем’єр-міністра, глав МЗС та Міноборони, начальника Генштабу ЗС РФ та інших представників військового керівництва. Крім того, обмежувальні заходи можуть торкнутися газопроводу “Північний потік – 2”. Ідентичний законопроект пізніше було також внесено на розгляд Палати представників Конгресу.

Поділитись