США можуть перекинути до Польщі додатково 2,5 тисячі військових

США можуть перекинути до Польщі додатково 2,5 тисячі військових

Близько 2,5 тис. американських солдатів можуть перекинути до Польщі з числа 8,5 тис. військовослужбовців, яких планують відправити до Східної Європи.

Про це заявив у середу в ефірі Польського радіо голова Бюро національної безпеки республіки Павло Солох.

За його словами, американська сторона декларувала, що готують днями “перекидання понад 8-8,5 тис. військовослужбовців для всієї Східної Європи”. “У нас, мабуть, опиняться додатково близько 2,5 тис. солдатів”, – сказав Солох.

Як наголосив представник Бюро національної безпеки Польщі, діють два плани. “Один – фізична присутність американських військових, у тому числі на польській землі. Другий – запуск механізму, створення можливостей для перекидання значної кількості військ у разі виникнення такої необхідності. Тут також ведеться робота”, – зазначив він.

Наразі у Польщі розміщено близько 5 тис. військовослужбовців США.

Минулого тижня прес-секретар Пентагону Джон Кірбі повідомив, що США готові направити до Європи 8,5 тис. військовослужбовців, але остаточного рішення щодо цього ще не ухвалено. За його словами, це бойові, розвідувальні, авіаційні, медичні та транспортні підрозділи. 25 січня Кірбі в ефірі телеканалу CNN уточнив, що Сполучені Штати не планують розміщувати свої війська в Європі поза територією країн, які є союзниками з НАТО. Президент Джо Байден 28 січня зазначив, що влада США має намір найближчим часом приступити до відправлення невеликого додаткового контингенту військ до Східної Європи.

Поділитись