Білорусь визнали нездатною впоратися з санкціями Литви

Білорусь визнали нездатною впоратися з санкціями Литви

Відмова Литовської залізниці постачати білоруський калій до порту Клайпеди через санкції США майже повністю закрила «Білоруськалію» можливості відправляти продукт на експорт.

Такого висновку, проаналізувавши ситуацію в Росії, дійшов «Комерсант».

Обсяг перевалки добрив через Литву становив близько десяти мільйонів тонн на рік. З 1 лютого всі контракти на доставку розірвано. У Мінську стверджують, що склади з калієм перенаправлені до російських портів, а виробник — основний постачальник валюти для держави — майже не втратить доходи через зростання світових цін.

Проте джерела на ринку стверджують, що повноцінно замінити Литву новий маршрут не здатний. Майже всі російські потужності із перевалки законтрактовані вітчизняними компаніями. У компаніях-власників терміналів нічого не знають про транзит білоруських вантажів, та й можливий він буде лише за рахунок зниження експорту постачальників із Росії. У російських міністерствах коментувати заяви білоруської сторони відмовилися.

Експерти вказують, що одна частина затвердження білоруської влади є вірною. Дефіцит на ринку добрив може призвести до різкого зростання цін. Але щоби заробити на ньому, слід продати товар, поставити на світовий ринок. Інакше зароблятимуть конкуренти, зокрема російські компанії.

Напередодні, 1 лютого, прем’єр Білорусі Роман Головченко заявив, що головний удар від ситуації припаде на економіку Литви. Таке твердження у своїй тональності суперечить усій попередній риториці. Зокрема, раніше цього тижня президент країни Олександр Лукашенко загрожував Вільнюсу «гарячою» війною, в яку може перейти економічна війна, якщо поставки зупинять.

Поділитись