Лукашенко пригрозив Литві перекрити транзит експорту до Китаю

Лукашенко пригрозив Литві перекрити транзит експорту до Китаю

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що у разі обмежень з боку Литви щодо транзиту білоруських експортних вантажів, Мінськ розглядатиме переорієнтацію своїх вантажів у російські порти та заборону литовського експорту своєю територією.


“Хіба це нормально, що Литва… війну відкрила з Китаєм? Навіщо? Гаразд, Китай далеко, але навіщо з Білоруссю воюєте, навіщо товари наші в порт не пускаєте? власний народ не підтримає, ви ж загробите портове господарство… Ось домовимося зараз з Росією, … ми вантажитимемо всі – і білоруські, і російські вантажі – у російських портах”, – сказав Лукашенко в п’ятницю в Мінську, звертаючись з посланням до народу і парламенту.

“Ми не пустимо ваш експорт через Білорусь – забудете цю дорогу. Домовимося з Росією – і іншими дорогами не потрапите. Навіщо ви це робите? Поки ще безумство контрольоване, давайте повернемося до нормальної співпраці”, – додав Лукашенко. Він наголосив, що у білорусько-литовській економічній війні Литва точно не буде переможцем.

Відносини Литви та Китаю загострилися після того, як у Вільнюсі було відкрито офіційне представництво Тайваню. У зв’язку з цим МЗС Китаю висловило Литві протест. Пізніше Китай в односторонньому порядку знизив рівень дипломатичних відносин із Литвою до рівня повіреного у справах. У США також висловлювали стурбованість повідомленнями про те, що митна влада КНР не допускає в країни литовських товарів або товарів з литовськими компонентами, а також відкидає заявки на імпорт від Литви.

У середині місяця президент Литви Гітанас Науседа заявив, що глава МЗС країни Габріелюс Ландсбергіс представив йому план зниження напруженості у відносинах з Китаєм, а той у свою чергу розповів, що цей план полягає у збиранні доказів порушення Пекіном торгових угод та їх наданні європейським інститутам та СОТ.

Поділитись