У США спрогнозували процеси розпаду росії

У США спрогнозували процеси розпаду росії

Прийшов час почати серйозно ставитися до потенційного розпаду росії.

Про це повідомляє The Hill.

Американське видання в одному матеріалі зібрало думки експертів із різним баченням майбутнього країни-агресорки.

Професор політології Ратгерського університету в Ньюарку Александр Мотиль підтримує думку тих, хто стверджує, що рф, обмежена Санкт-Петербургом, Москвою і Нижнім Новгородом, негайно перестане бути великим геополітичним гравцем, а отже, не становитиме загрозу для будь-якого з її сусідів — особливо, якщо останні об’єднаються із Заходом.

«Життя в такій державі, можливо, буде біднішим, але, ймовірно, безпечнішим і надійнішим. І навіть якби росія зберегла всю свою ядерну зброю, вона була б не в змозі застосувати її, за винятком дуже малоймовірного випадку скоординованої атаки з боку її сусідів», — вважає Мотиль.

Оглядач Washington Post Девід Ігнатіус та низка інших аналітиків вважають, що путін опинився в пастці і, можливо, схильний до відчайдушних кроків. російські еліти розколоті і фрагментовані, їм бракує цілісного і узгодженого бачення майбутнього своєї країни; ніхто не знає, що робити зі згубною війною в Україні. Ця фрагментованість є небезпечною не лише для путіна, а й для Заходу, вважає Ігнатіус.

Сусіди рф і Захід живуть з глибоко нестабільною і непередбачуваною росією вже три десятиліття. Якими б не були причини такого стану речей, існує майже нульова ймовірність того, що рф раптово позбудеться своєї нестабільності та непередбачуваності і зупинить своє сповзання до розпаду.

Як визнають аналітики, нестабільність і непередбачуваність є продуктом внутрішніх справ росії. Вони продовжуватимуть йти своїм шляхом, незалежно від того, що робитимуть Захід чи Україна.

«Все, що можуть зробити Захід і Україна, а також інші сусіди росії, — це виграти війну та ізолювати себе від російського хаосу, посиливши східний фланг НАТО новими членами та продовжуючи послаблювати Москву санкціями», — пише The Hill.

Поділитись