У США розгорається скандал: республіканці вимагають звільнити посла України в США

У США розгорається скандал: республіканці вимагають звільнити посла України в США

Спікер-республіканець Палати представників Джонсон зажадав від Зеленського негайно звільнити посла України в США Маркарову, звинувативши її у втручанні у американські вибори на боці Камали Харріс.

Приводом для цього стала організована послом поїздка Зеленського до Пенсільванії, в якій його супроводжували лише представники демократів та жодного республіканця.

Джонсон розцінив це як передвиборний захід на підтримку Камали Харріс і втручання в американські вибори.

«Президент Зеленський, Ваш візит на військовий завод у штаті Пенсільванія — явно партизанський передвиборний захід та втручання у вибори до США. Вимагаю негайно звільнити посла України у США Маркарова, яка організувала цей тур», – написав Джонсон.

Лист Джонсона публікує нардеп Ярослав Желєзняк.

Нагадаємо, раніше конгресмени-республіканці вже вимагали розслідування обставин візиту Зеленського до Пенсільванії. Бо вони вважають, що візит президента України міг бути спрямований на підтримку Камали Харріс перед виборами.

Група з дев’яти республіканців на чолі з Ленсом Гуденом (Техас) запитує інформацію з Міністерств юстиції та оборони, щоб визначити, чи був візит Зеленського до Пенсільванії на початку цього тижня «політично мотивованим» і сплачений коштами США.

Зокрема, вони запитують, чи був Зеленський доставлений до Пенсільванії на військовому літаку США і чи перебував він під захистом Секретної служби. А також ставить питання, чому президента України супроводжували лише демократи.

У запиті цитуються заяви Зеленського, що республіканський кандидат на посаду віце-президента Джей Ді Венс був «надто радикальний», а Трамп «насправді не знає, як зупинити війну, навіть якщо він думає, що знає як».

Пенсільванія – один із ключових штатів, підсумки виборів у якому можуть вплинути на результат голосування на виборах президента загалом у країні.

Тому республіканці приділяють таку велику увагу обставинам поїздки туди Зеленського.

Поділитись