У США п’ятьом росіянам загрожує до 30 років в’язниці

У США п’ятьом росіянам загрожує до 30 років в’язниці

П’яти росіянам та двом американцям загрожує до 30 років в’язниці у США у разі визнання їх винними у масштабних закупівлях продукції військового та подвійного призначення для РФ в обхід санкцій, заявило міністерство юстиції США.

З семи підозрюваних в організації підпільної закупівельної мережі Sernia затримано трьох, у тому числі громадянина Росії Вадим Конощенок, який чекає екстрадиції в Естонії, четверо росіян залишаються на волі.

“У разі засудження підзахисним загрожує максимальне покарання у вигляді 30 років позбавлення волі”, – йдеться у прес-релізі.

Влада США стверджує, що мережа Serniya, яка названа так по одній з компаній, що входять до неї,  функціонувала під егідою російських спецслужб і через підставні фірми постачала складну західну електроніку “Ростех”, “Росатом”, міністерство оборони, Службу зовнішньої розвідки та Федеральну службу безпеки Росії.

“Затримавши трьох підзахисних, ми зірвали роботу закупівельної мережі, яка, ймовірно, використовувалася підзахисними та російськими розвідувальними службами для контрабанди снайперських боєприпасів та чутливих електронних компонентів до Росії”, – заявив міністр юстиції США Меррік Гарланд.

Американська влада підозрює, що Конощенок, який отримував санкційну продукцію зі США і займався її переправкою з Естонії до Росії, є співробітником ФСБ. У США заарештовано Олексія Браймана, у якого є постійна посвідка на проживання в країні, і американський громадянин Вадим Єрмоленко. Влада США припускає, що в Росії знаходяться решта четверо фігурантів справи – Євген Грінін, Олексій Іполитов, Борис Лівшиць і Світлана Скворцова.

Поділитись