У США дозволили жителям без громадянства голосувати на місцевих виборах

У США дозволили жителям без громадянства голосувати на місцевих виборах

Міська рада Нью-Йорка в четвер схвалила закон, що дає право голосу на місцевих виборах жителям міста, які не мають громадянства США.

Про це повідомила газета The New York Times.

В результаті брати участь у волевиявленні з 2023 року зможуть близько 800 тис. жителів мегаполісу, які мають грін-картку чи дозвіл на роботу. Це рекорд для муніципалітету США за кількістю осіб без американського громадянства з правом голосу. Раніше аналогічний захід був запроваджений у більш скромних масштабах у низці міст у штатах Мен, Іллінойс і Массачусетс, щоб органи влади, що обираються, більш повно відображали міську демографію. Нелегальні мігранти, які не мають законного права перебувати у США, голосувати на місцевих виборах не зможуть.

Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо заявив, що не накладатиме на рішення міської ради вето. Проте він залишається на посаді лише до 31 грудня – у перший день нового року посаду мера обійме Ерік Адамс. Він висловився на підтримку права власників грін-карток брати участь у місцевих виборах, але висловив сумніви щодо того, що дати їм такий дозвіл, зрівнявши у правах з громадянами США, може міська рада. Боротьба навколо цього кроку загрожує стати першим зіткненням нового мера і прогресистів у законодавчому органі, що дотримується помірних політичних позицій.

Поділитись