Парламент України продовжив дію закону про особливий статус Донбасу

Парламент України продовжив дію закону про особливий статус Донбасу

Парламент України у четвер, 2 грудня, продовжив дію закону про особливий статус Донбасу до 31 грудня 2022 року.

Про це повідомляється на сайті ВР.

«Ми повинні ухвалити це рішення (продовження закону) для того, щоб переговорний процес, який відбувається у тристоронній контактній групі <…> на рівні нормандського формату, був продовжений», — заявив журналістам голова комітету парламенту України з питань правової політики Андрій Костін.

Він зазначив, що закон є базою переговорного процесу для досягнення миру на Донбасі.

Згідно з Мінськими домовленостями, Київ зобов’язався надати особливий статус окремим районам Донецької та Луганської областей. Відповідно до закону, непідконтрольні українській владі окремі райони Донбасу наділяються особливим статусом лише після проведення місцевих виборів за законами України та під контролем міжнародних спостерігачів.

Крім того, у законі прописані умови, без виконання яких вибори до самоврядування у цих областях неможливі. Серед них — виведення збройних формувань та військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, недопущення втручання у виборчий процес, спостереження за виборами, зокрема представниками міжнародних організацій, дотримання принципів політичного плюралізму та свободи агітації.

Закон про особливий статус Донбасу було прийнято Верховною радою у 2014 році. У грудні минулого року парламент України продовжив дію закону до 31 грудня 2021 року. Тоді рішення підтримали 304 депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Поділитись