У Словенії настав день тиші перед референдумами

У Словенії настав день тиші перед референдумами

День тиші настав у суботу у Словенії перед референдумами про внесення низки поправок до законодавства.

Він триватиме до 19:00 за місцевим часом 27 листопада, коли закриються дільниці для голосування.

Під час цього періоду заборонено передвиборну агітацію у засобах масової інформації, поширення плакатів та листівок на тему виборів, проведення передвиборчих мітингів.

Як зазначає Словенське агентство друку, за порушення передбачені штрафи у розмірі від €700 до €3 тис. для організатора виборчої кампанії, від €300 до €600 для відповідальної особи організатора, від €250 до €500 для юридичної особи чи індивідуального підприємця та від €150 до €250 для звичайного виборця.

27 листопада в країні пройдуть референдуми про внесення поправок до законів про уряд, сфери охорони здоров’я та соціального забезпечення, а також про Радіо та телебачення Словенії.

У першому випадку виборцям пропонується проголосувати за збільшення кількості міністрів з 17 до 20 (з’являться посади міністра з питань солідарного майбутнього; вищої освіти, науки та інновацій; природних ресурсів та космосу). У другому випадку йдеться про плани уряду прем’єр-міністра Роберта Голоба щодо виділення додаткових €30 млн на підвищення заробітної плати у сфері охорони здоров’я та соціального забезпечення, а також на розширення штату.

Згідно з однією із запропонованих поправок до закону про Радіо та телебачення Словенії передбачається, що посаду генерального директора буде скасовано, ЗМІ керуватиме адміністрація з чотирьох осіб, яка матиме чотирирічний термін повноважень.

Поділитись