Токаєв зробив заяву щодо зовнішньої політики Казахстану

Токаєв зробив заяву щодо зовнішньої політики Казахстану

Казахстан має проводити багатовекторну зовнішню політику.

Про це 20 листопада заявив президент країни Касим-Жомарт Токаєв. «Я думаю, що з урахуванням геополітичної позиції, з урахуванням того, що до нашої економіки залучено понад $500 млрд, враховуючи, що на нашому ринку працюють світові компанії, ми просто зобов’язані проводити багатовекторну, як заведено зараз говорити, зовнішню політику», — сказав він після голосування під час виборів президента країни.

Раніше, 22 вересня, Токаєв заявив, що Казахстан прагнутиме розвитку союзницьких відносин з Росією. За його словами, Астана також націлена на вічне стратегічне партнерство з Китаєм, всебічну співпрацю з центральноазіатськими державами та Туреччиною, розвиток взаємовигідних зв’язків із усіма зацікавленими державами світу.

У Казахстані 20 листопада розпочалися позачергові президентські вибори. На пост глави держави, окрім Токаєва, висунулися економіст Мейрам Кажікен, голова асоціації фермерів республіки Жигулі Дайрабаєв, громадський діяч Каракат Абден, правозахисниця Салтанат Турсинбекова та представник опозиційної партії Нурлан Ауесбаєв.

Вибори стартували о 8:00, голосування розпочалось у понад 10 тис. дільниць по країні. У списках виборців налічується близько 12 млн осіб.

Токаєв запропонував провести дострокові президентські вибори у вересні. На думку глави держави, необхідно скоротити мандат президентського терміну до одного, його буде збільшено з п’яти до семи років.

Поділитись