У росії зафіксовано рекордну інфляцію з початку року через війну в Україні

У росії зафіксовано рекордну інфляцію з початку року через війну в Україні

У Росії зафіксовано найсильніше прискорення інфляції з початку року.

Про це повідомляє The Moscow Times.

Темпи зростання споживчих цін минулого тижня встановили рекорд із грудня минулого року – 0,28%, повідомив Росстат. З початку вересня споживчий кошик із сотні товарів та послуг став дорожчим на 0,6% — удвічі більше, ніж за весь серпень, а річна інфляція зросла до 5,74% — нового максимуму з лютого.

Місцеві економісти повідомляють, що зростання цін фронтальне, тобто одночасно дорожчають і продукти харчування, і непродовольчі товари, і послуги.

Найбільш відчутно інфляція помітна за цінами на овочі – тут ціни перевищують торішні на десятки відсотків. Згідно з Росстатом, помідори рік до року подорожчали на 45,4%, огірки – 35,3%, капуста – на 46,7%, морква – на 33,2%.

Зростання цін на курятину з початку року перевищило 23%, з яких 4,6% — за один вересень. Баранина дорожчала на 13%, свинина майже на 10%. І це не межа: найближчими місяцями ціни можуть підскочити ще на 10-20% через скорочення поголів’я та спалахи африканської чуми свиней.

Зростання цін на бензин перевищило 10% у річному вираженні. Середня ціна літра АІ-95 досягла рекордних 65 рублів, хоча ще на початку літа він продавався за 58-59 рублів.

«Інфляцію розганяють і сильний попит, і рубль, що звалився, і той факт, що виробники поступово перекладають у ціни свої зростаючі витрати. Опитування Центробанку, проведене у вересні, підтверджує: 90% компаній збираються підняти ціни на свою продукцію та послуги – і це рекордне значення з шоку першого місяця війни», – пише видання.

Місцеві експерти констатують, що подальше зростання цін обіцяє для росіян падіння реальних доходів і проблеми з виплатами за кредитами, загальний обсяг яких перевалив вже за 30 трлн рублів.

Поділитись