У рф заявили, що готові до переговорів щодо припинення війни в Україні

У рф заявили, що готові до переговорів щодо припинення війни в Україні

Нові заяви Москви про готовність до переговорів щодо України.

Лавров заявив про «можливість використання Стамбульських домовленостей для діалогу з Україною». Але додав, що «йдеться про принцип, а не конкретний документ».

А Пєсков щодо Стамбульських угод сказав, що «треба враховувати сучасні реалії на землі, у Росії з’явилися нові регіони».

Нагадаємо, Стамбульські угоди мали на увазі нейтральний статус України та виведення російських військ з більшої частини (або всіх) територій, захоплених після 22 лютого 2022 року.

Але, мабуть, тепер росіяни хочуть останній пункт переглянути, а натомість вписати свій контроль над захопленими регіонами.

Загалом варто відзначити активізацію заяв щодо різних мирних планів, які так чи інакше виходять із зупинки війни по лінії фронту (проти чого виступає Україна).

Так, цими днями ЗМІ опублікували план, який, як стверджується, президент Туреччини Ердоган запропонував Україні та Росії. Цей план передбачає припинення війни по лінії фронту (тобто захоплені території залишаються за РФ), гарантії нейтрального статусу України до 2040 року. І до цього року – проведення референдуму на захоплених РФ територіях у тому, у якому державі хочуть бути. Достовірність цього плану не підтверджено, але радник глави Офісу президента Михайло Подоляк уже його відкинув.

А до того в західних ЗМІ активно обговорювався так званий «німецький» варіант закінчення війни – припинення війни лінією фронту з прийняттям України до НАТО.

А Росія вустами Сергія Лаврова підтримала китайський мирний план, який передбачає припинення вогню по лінії фронту без виведення російських військ з України.

Судячи з усього, всі сторони зараз активно готуються до червня, коли у Швейцарії має відбутися з ініціативи Зеленського конференція, для обговорення його «мирного плану», який передбачає виведення російських військ на кордони 1991 року. Москва цей план відкидає і, очевидно, зацікавлена в тому, щоб якнайбільше країн підтримали альтернативні варіанти «мирного плану», які передбачають зупинення війни по лінії фронту та гарантії нейтрального статусу України.

Поділитись