Захарова відповіла на заклики Кулеби не дати Росії «захопити Чорне море»

Захарова відповіла на заклики Кулеби не дати Росії «захопити Чорне море»

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова прокоментувала слова міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби про плани Києва перешкодити Росії перетворити Чорне море в своє «внутрішнє озеро».

Напередодні глава відомства під час прямого ефіру пообіцяв, що Україна не дозволить Росії «поділити море навпіл і почати повністю панувати у своїй зоні». Щоб не допустити цього, Кулеба закликав об’єднати зусилля Грузії, Молдови та інших держав Причорномор’я, а також країн – членів НАТО.

«Я теж знаю, як це зробити. Чим швидше Кулеба перестане говорити нісенітниці, тим швидше озеро знову стане морем, обидві половини якого з’єднаються», – написала Захарова в своєму Telegram-каналі.

На думку Кулеби, Росія може розширити межі свого впливу в Чорному морі, в зв’язку з чим він неодноразово звертався в НАТО. Коментуючи інцидент з британським есмінцем Defender, який вторгся в територіальні води РФ, він зазначив, що «це спроба Росії показати свою силу і зіграти на підвищення ставок».

23 червня Чорноморський флот ВМФ спільно з прикордонною службою ФСБ Росії зупинив порушення російського держкордону з боку британського есмінця Defender. Корабель перетнув державний кордон РФ і увійшов в територіальні води в районі мису Фіолент на 3 км.

У Міноборони РФ розцінили подію як грубе порушення Конвенції ООН з морського права 1982 року і закликали британську сторону провести ретельне розслідування дій екіпажу Defender.

У міноборони Великобританії заявили, що есмінець здійснював мирний прохід через територіальні води України відповідно до міжнародного права.

1 червня стало відомо, що в офісі президента України створили структурний підрозділ по інтеграції країни в Євросоюз і НАТО. Вказується, що одним із першочергових завдань стане координація співпраці з віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції держави і Верховною радою.

Поділитись