У Польщі визнали, що Росія добудує “Північний потік – 2”

У Польщі визнали, що Росія добудує “Північний потік – 2”

“Все вказує на те, що цей газопровід буде закінчений”, – заявив уповноважений уряду Польщі з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Перт Наїмський в ефірі “Польського радіо”.


“Північний потік – 2” передбачає проведення двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Також труба пройде по територіальним чи винятковим економічним зонам Фінляндії, Швеції та Данії.

Проти активно виступають США, які просувають в ЄС свій зріджений природний газ, а також Україна, Польща, Латвія і Литва, які називають проект політичним. У Москві неодноразово вказували, що він носить суто економічний характер, з цим згодні в Берліні та Відні.

У грудні 2019 го Вашингтон ввів санкції проти газопроводу, в результаті чого швейцарська Allseas зупинила прокладку. Пізніше Сполучені Штати розширили обмеження і загрожують зробити це знову.

Роботи продовжилися через рік: у грудні 2020 го російська баржа “Фортуна” протягнула 2,6 кілометра труб в водах Німеччини. В результаті, за даними оператора проекту Nord Stream 2 AG, недобудованими залишилися приблизно 148 кілометрів газопроводу із загальної протяжності двох його ниток у 2460 кілометрів: 120 в водах Данії і 28 – Німеччини.

З данською владою прокладка узгоджена з 15 січня, будівництво на території королівства планують завершити до кінця квітня. Німецьке дозвіл для трубоукладача діє до кінця травня. Будівництво вийшло на фінальну стадію.

Поділитись