У Польщі розпочали підготовку до радіаційної катастрофи

У Польщі розпочали підготовку до радіаційної катастрофи

Влада Польщі обговорює плани дій у разі появи радіаційної небезпеки через події в Україні.

Як інформує у п’ятницю газета Rzeczpospolita, директори польських шкіл отримують інструкції про роздачу таблеток йодиду калію. Відповідна інформація надійшла від Всепольської асоціації керівного складу системи освіти.

“Дехто чує, що на таку роздачу у них буде шість годин з моменту оголошення тривоги”, – розповів представник асоціації Марек Плещняр.

Аналогічні плани розробляють і у Варшаві. Столична мерія підтвердила проведення “підготовки до роздачі таблеток, що містять йодид калію у разі радіаційної аварійної ситуації”. Зокрема, місто готує розподільчі пункти та призначає координаторів.

За словами прес-секретаря варшавської мерії Якуба Ледуховського, “розподіл таблеток буде запущено після того, як буде видано постанову мазовецького воєводи з цього приводу”, хоча, “згідно з інформацією урядової адміністрації, ризик виникнення радіаційної аварії мінімальний”.

Раніше МВС Польщі також повідомляло, що таблетки йодиду калію були передані до відділень пожежної охорони. Як запевнили у міністерстві, це стандартна процедура.

На тлі того, що відбувається навколо Запорізької АЕС, у Польщі також порушили питання про стан укриттів для цивільного населення. За даними газети, в республіці таких місць налічується 62 тисячі, проте інформації про їхній стан та готовність немає.

Поділитись