У Китаї заявили про загрозу конфлікту між США та Китаєм

У Китаї заявили про загрозу конфлікту між США та Китаєм

Китай заявив, що зростаючі «негативні фактори» загрожують відносинам зі США, а їхнє «суперництво» може перерости в «конфлікт».

Заяву зробив міністр закордонних справ Китаю Ван І, виступаючи перед закритими переговорами із держсекретарем США Блінкеном у Пекіні, передає Financial Times.

«Законне право Китаю на розвиток необґрунтовано пригнічується, а основні інтереси Китаю постійно сумніваються. Міжнародна спільнота чекає, чи будуть обидві сторони вести міжнародне співробітництво для вирішення глобальних проблем і досягнення взаємних та численних перемог, або вони протистоятимуть один одному або навіть перейдуть до конфлікту, що призведе до втрат для них та багатьох інших», – заявив І .

На думку FT, китайський міністр мав на увазі контроль США над експортом передових технологій та військову підтримку Тайваню.

Видання зазначає, що тертя загострилося і в Південно-Китайському морі, на яке Китай претендує майже повністю, вступаючи в конфлікт з Філіппінами. США нагадали, що мають договір про взаємну оборону з Філіппінами.

Поділитись