У Киргизстані пояснили відмову банків обслуговувати російські платіжні карти

У Киргизстані пояснили відмову банків обслуговувати російські платіжні карти

Киргизькі банки припинили обслуговувати карти російської платіжної системи «Мир» через побоювання потрапити під блокуючі санкції США, пояснив заступник голови Національного банку країни Кайп Куленбеков.

“Такі санкції можуть вплинути на обслуговування кореспондентських рахунків наших банків за кордоном”, – повідомив він про потенційні обмеження в діяльності місцевих банків.

Куленбеков додав, що наразі в країні налічується 9-10 кредитних організацій, що відмовилися працювати з «Миром». Серед них “Киргизстан”, Бакай-банк, Доскредобанк, “Компаньйон”, Банк Азії, а також державний Айил-банк. Карти російської платіжної системи продовжує приймати місцева Finka Bank.

Також перестали обслуговувати карти російської платіжної системи великі банки Туреччини, В’єтнаму та Вірменії, а в Казахстані та Таджикистані кредитним організаціям дозволили самостійно приймати рішення про використання карток «Мир».

Таким чином іноземні банки відреагували на слова Мінфіну США про потенційне введення блокуючих санкцій за підтримку використання карток за межами Росії. 15 вересня Управління з контролю за іноземними активами США (OFAC) випустило роз’яснення, що фінансові організації не зі США, які укладають з оператором російської платіжної системи «Мир» НСПК будь-які угоди, можуть бути залучені до дій щодо обходу американських санкцій.

Поділитись