У Криму знайшли спосіб забезпечити півострів водою

У Криму знайшли спосіб забезпечити півострів водою

Автоматичну систему подачу води, понад 60 км автодоріг та оптичну лінію зв’язку побудують в Криму для забезпечення подачі води в східні райони півострова, які відчувають водний дефіцит.

Проблеми з водопостачанням Криму і Севастополы почалися з 2014 року, коли Україна в односторонньому порядку перекрила подачу води по Північно-Кримському каналу, який покривав близько 90% потреби півострова в воді. У найскладнішій ситуації опинилися східні регіони Криму, де проживають близько 400 тис. чоловік. З серйозними труднощами зіткнулися сільськогосподарські підприємства.

“Видано позитивний висновок за підсумками проведення публічного технологічного та цінового аудиту інвестиційного проекту на перший етап робіт. Мета проекту – створення сучасної інфраструктури для безперебійного забезпечення питною водою східного регіону Республіки Крим”, – йдеться в повідомленні Главгосэкспертизы.

Проект передбачає створення автоматизованої системи управління технологічним процесом регулювання подачі води від Ніжинського, Просторненского і Новогригорьевского водозаборів зі скидами в Північно-Кримський канал. Будуть реконструйовані мережі і споруди інженерно-технічного забезпечення, побудовані під’їзні дороги вздовж водоводу загальною протяжністю 62,34 км, прокладена волоконно-оптична лінія зв’язку з підключенням до диспетчерських пунктів на водозаборах.

Відзначається, що східний Крим – один з найбільш вододефіцитнихрегіонів півострова. У 2022 році планується завершення будівництва тракту водопостачання від Нежинского, Просторненского і Новогригорьевского водозаборів до Феодосії і Керчі, що дозволить гарантовано забезпечити якісною питною водою жителів Феодосії, Судака і Керчі, а також населених пунктів Ленінського району.

Фінансування планується здійснювати за рахунок федерального і регіонального бюджетів.

Будівництво комплексу трьох водозаборів в Нижньогірському і Джанкойському районах для покриття дефіциту води в східних регіонах півострова почалося в 2015 році. Тут пробурили 36 свердловин, побудували насосні станції та резервуари для подачі води. З 2016 року подання води здійснювалася за тимчасовою схемою до повного завершення будівництва. Обсяг подачі – 106 тис. Куб. м на добу для Феодосії і 89 тис. куб. м для Керчі, що повністю закриє потреби в цілому в східній частині півострова. Загальна вартість проекту становить трохи більше 1 млрд рублів.

Поділитись