У Конгресі США висувають нову умову фінансової допомоги Україні

У Конгресі США висувають нову умову фінансової допомоги Україні

Республіканці хочуть, щоб економічна допомога Україні йшла не безоплатно, як зараз, а кредитом.

Такий законопроект, за даними телеканалу NBC, наразі розробляють представники республіканської більшості Палати представників та частина сенаторів.

Стверджується, що серед лобістів цієї ініціативи – спікер Майк Джонсон. Вона включає у собі переведення всієї невоєнної допомоги на кредитну основу, запорукою для якої можуть бути російські активи, конфісковані урядом США.

Чиновники, близькі до Білого дому, поставилися до ідеї скептично.

Вони заявили виданню, що «якась допомога краща, ніж відсутність допомоги, але це не ідеальний спосіб допомогти».

«Прохання до країни взяти на себе борги в десятки мільйонів доларів, які вона не може дозволити собі погасити, – це рецепт значного тягаря, завдасть шкоди Україні в довгостроковій перспективі і може призвести до економічної кризи в майбутньому», – заявило джерело.

При цьому плани поки що знаходяться на попередній стадії і «далекі від повної реалізації», повідомили NBC News три джерела, знайомі з процесом.

Зазначимо, що у США зберігається, за оцінками американських ЗМІ, від 40 до 60 мільярдів доларів заморожених російських активів. Тобто, якщо модель буде прийнята, то приблизно цією сумою і обмежиться майбутня економічна допомога Вашингтона.

Конгрес США не розпочне розгляд допомоги Україні раніше квітня, пише NBC News.

За словами двох джерел, «допомога для України буде перенесена на квітень, враховуючи заплановану двотижневу перерву в роботі Конгресу наприкінці березня».

При цьому до 22 березня конгресмени займатимуться питаннями бюджету США і питання України розпочинати не планують.

Перенесення законопроекту про допомогу Україні на квітень, на думку спікера Майка Джонсона, яке наводять джерела, дозволить республіканцям «завершити кілька ключових праймериз, які можуть звільнити додаткову підтримку Республіканської партії для фінансування України».

Поділитись