У Казахстані з 1 липня запровадять чотириденний робочий тиждень

У Казахстані з 1 липня запровадять чотириденний робочий тиждень

З липня 2023 року в Казахстані з’явиться чотириденний робочий тиждень, передає Tengrinews.kz.

Такі зміни з 1 липня вносяться до Трудового кодексу ухваленим Законом Республіки Казахстан “Про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів Республіки Казахстан з питань соціального забезпечення”.

Відповідно до Трудового кодексу передбачено п’ятиденний або шестиденний робочий тиждень, а також неповний робочий тиждень (тривалість визначається за згодою сторін).
При цьому на окремих виробництвах виникає необхідність встановлення п’ятиденного та чотириденного робочого тижня одночасно у різні тижні:

пункт 3 статті 71 Режим робочого часу доповнять частиною другою такого змісту:

«За згодою сторін у трудовому договорі допускається встановлення чотириденного робочого тижня з правом чергування з п’ятиденним або шестиденним робочим тижнем», – йдеться у повідомленні.

у зв’язку з цим пункт 2 статті 78 Граничну кількість понаднормових робіт розбивають на 4-, 5-денний робочий тиждень:

Повідомляється, що загальна тривалість понаднормових робіт не повинна перевищувати дванадцять годин на місяць – при чотириденному, п’ятиденному та шестиденному робочому тижні та сто двадцять годин на рік – при встановленні підсумованого обліку робочого часу.

Відповідно, у статті 84 встановлюють вихідні дні при чотириденному режимі роботи.

При п’ятиденному, шестиденному або чотириденному робочому тижні загальним вихідним днем є неділя. Другий або третій вихідний день при п’ятиденному та (або) чотириденному робочому тижні встановлюється колективним договором або правилами трудового розпорядку.

На думку розробників, можна буде застосовувати такий режим роботи, як один тиждень роботи з п’ятиденним графіком роботи, другий тиждень із чотириденним робочим тижнем. Ця практика вже застосовується до офісних працівників та відповідає міжнародним стандартам у галузі праці.

Поділитись