Влада Казахстану перейменує місто Петропавловськ на Кизилжар

Влада Казахстану перейменує місто Петропавловськ на Кизилжар

Влада республіки вирішила забути про історичне коріння міста Петропавловськ і дати йому нову назву – «Кизилжар» (Червоний яр).

З такою ініціативою виступив депутат Мажилісу (нижня палата казахського парламенту) Ермурат Бапі, передає Tengrinews.kz. Парламентарій уже закликав місцевих жителів запустити петицію про перейменування. На ідею Бапі відгукнулися інші члени парламенту: депутат Айдарбек Ходжаназаров вимагає надати місцевим жителям можливість ухвалити рішення, а Єрлан Саїров нагадав, що депутати мають обговорювати подібні питання з керівництвом міста. Ходжаназаров навів приклад свого рідного міста – Костанай.

Я з Костанаю, у нас є Федорівський, Урицький район, Ленінський район. Але так склалося, що в Урицькому районі самі мешканці ініціювали перейменування на Сарикільський район. А у Федорівському, навпаки, зберегли колишню назву. Ми країна інтернаціональна і маємо враховувати всі інтереси. І, зокрема, інтереси людей, які проживають у цьому місті і мають свою думку про нього», – вважає мажилісмен.

Дискусія про перейменування Петропавловська триває з 2010 року, тоді, щоправда, проти ініціативи виступили 87,9% городян. Питання зміни назв казахстанських міст регулярно порушується владою республіки. Вони пояснюють це «ідеологічною застарілістю» найменувань, даних за радянських часів, та відновленням історії «священних земель» республіки.

Поділитись