У Казахстані заарештували іноземців, які брали участь у захопленні адміністрації Алмати

У Казахстані заарештували іноземців, які брали участь у захопленні адміністрації Алмати

Співробітники правоохоронних органів Казахстану взяли під варту двох іноземців, які брали участь у захопленні на початку січня будівлі адміністрації Алмати.

Про це повідомила у вівторок прес-служба Генпрокуратури.

“Слідством встановлено двох іноземних громадян, які брали активну участь у масових заворушеннях в Алмати і при захопленні будівлі акімату (адміністрації) міста в ніч з 4 на 5 січня 2022 року. Вказані особи застосовували жорстоке насильство щодо беззбройних співробітників управління спеціалізованої служби охорони , які захищали будівлю”, – йдеться у повідомленні.

За даними відомства, тілесні ушкодження поліцейським наносилися раніше відібраними спецзасобами – щитами та кийками. “Особи злочинців встановлені. 1 лютого з санкції суду вони взяті під варту. Їхні злочинні дії кваліфіковані за статтями 272 ч. 2 (участь у масових заворушеннях), 380 ч. 3 п. 1,4 (застосування насильства щодо представника влади) кримінального кодексу”, – пояснили у відомстві.

Крім того, 6 січня зловмисники з метою організації ефіру планували захопити телевежу “Кок Тобе”, при цьому схиляли мирних громадян до порушення законів і робили замах на їхнє життя. “Отримавши відмову від одного громадянина 1992 року народження, злочинці двічі вистрілили в нього з дробової рушниці, внаслідок чого потерпілий отримав поранення в руку і в область паху. Організатора цього злочину затримано, ним виявився раніше судимий житель передмістя Алмати 1983 року народження. причетність підтверджується свідченнями свідків. 25 січня із санкції суду його взято під варту”, – зазначили у Генпрокуратурі.

На початку січня в Казахстані сталися масові заворушення, їхні учасники нападали на поліцейських та військових. Президент Касим-Жомарт Токаєв заявив про спробу держперевороту та звернувся за допомогою до ОДКБ. До 7 січня ситуацію вдалося стабілізувати, 19 січня по всій країні було знято режим НС. За даними влади, внаслідок цих подій загинули 225 людей, понад 4,5 тис. постраждали.

Поділитись