У ЄС розпочали процедуру арешту російських танкерів

У ЄС розпочали процедуру арешту російських танкерів

Тіньовий флот із сотень танкерів, які старанно збирали російські нафтовики, щоб возити барелі в обхід обмежень Заходу, потрапив на радари європейської влади.

В Албанії, в порту в порту Дуррес на березі Адріатичного моря, був заарештований танкер під прапором Ліберії, який місцева поліція підозрює в контрабандному перевезенні російської нафти.

Арешт – перший з моменту набуття чинності ембарго ЄС на нафту та нафтопродукти їх РФ – став можливим завдяки даними розвідки, які показали, що судно перелили російську нафту в одному з грецьких портів.

Команду танкера – 22 особи – затримали для слідчих дій. Тижнем раніше іншому танкеру заборонили заходити до іспанського порту, підозрюючи його в контрабанді нафтопродуктів, які потрапили під санкції.

Загалом у розпорядженні російських нафтових компаній міг виявитися «тіньовий флот» розміром до 600 суден, з яких близько 400 – нафтові танкери, оцінює сировинний трейдер Trafigura, у минулому великий клієнт «Роснефти». Як правило, це старі танкери, призначені до списання на металобрухт: їхній середній вік досягає 20 років.

Принаймні, один власник таких судів уже ідентифікований владою Євросоюзу. Це зареєстрована в Дубаї SUN Ship Managemen, якій державний «Совкомфлот» передав майже всі свої танкери у квітні 2022 року – загалом майже 100 одиниць.

За даними Politico, ЄС розглядає можливість санкцій проти компанії, звинувачуючи її у допомозі Росії з обходом санкцій.

Поділитись