У ФРН заявили, що Лукашенко віддав перевагу лібералізації “російським обіймам”

У ФРН заявили, що Лукашенко віддав перевагу лібералізації “російським обіймам”

Президент Білорусі Олександр Лукашенко упустив можливість вирвати республіку з “російських обіймів”, оскільки злякався, що лібералізація країни завдасть йому особистих збитків, стверджує німецький дипломат Крістоф Хойсген.


“Шанс був. Лукашенко його упустив. Німеччина та Європа зробили все, наприклад, у рамках так званого Східного партнерства, щоб дати Білорусії можливість реформувати державу, наблизити країну до світової економіки та вивільнити її з російських обійм. Але він (Лукашенко, – ред.). ) боявся, що лібералізація та демократизація його країни може завдати йому особистої політичної шкоди. Ось чому вона стала повністю економічно і політично залежною від Росії. Україна пішла іншим шляхом”, – заявив дипломат.

Відносини Білорусії та Заходу різко погіршилися після президентських виборів у республіці, які пройшли у серпні 2020 року і на яких вшосте переміг Олександр Лукашенко. За даними ЦВК, чинний лідер отримав 80,1% голосів виборців. У країні розпочалися масові хвилювання незгодних із результатами голосування, у координації яких Лукашенко звинуватив Захід.

Другого грудня Євросоюз оприлюднив п’ятий пакет санкцій проти Мінська, він стосується 17 фізичних осіб і 11 організацій Білорусії. Обмеження накладають заборону на в’їзд на територію ЄС, а також передбачають заморожування рахунків. Це рішення було прийняте у зв’язку з міграційною кризою на білорусько-польському кордоні, в якій ЄС звинувачує республіку та особисто Лукашенка.

У відповідь Білорусь оголосила, що з 1 січня на півроку запровадить продовольче ембарго на деякі товари з ЄС, США, Канади, Великої Британії та інших країн. У МЗС РФ зазначали, що Захід карає Мінськ за дружбу із Москвою.

Поділитись