МЗС РФ назвало наслідки можливого припинення Білоруссю транзиту газу

МЗС РФ назвало наслідки можливого припинення Білоруссю транзиту газу

Припинення транзиту газу через Білорусь до Європи не відповідало б ні інтересам Москви, ні Заходу.

При цьому такий варіант, безперечно, позначився б на обсягах поставок російського блакитного палива в ЄС і вплинув на ціни. Про це 24 грудня заявив директор Другого департаменту країн СНД МЗС Росії Олексій Поліщук.

Він наголосив, що Москва цінує статус надійного постачальника газу, але ЄС слід розуміти, до яких наслідків призведе політика «задушення» Мінська санкціями. Дипломат зазначив, що Росія постійно закликає Захід відмовитися від подвійних стандартів і нелегітимних санкцій, які свідчать про нездатність вирішувати проблеми цивілізованим шляхом і змушують вживати не менш хворобливих заходів.

«Білоруський маршрут є дуже важливим, через нього щорічно прокачується близько 40 млрд. кубометрів, або 20-25% усіх обсягів. А це 7% споживання газу у Євросоюзі. Росія цінує статус надійного постачальника енергоресурсів», – підкреслив Поліщук в інтерв’ю, додавши, що можливе перекриття Білорусією транзиту газу має турбувати насамперед Центральну та Західну Європу.

13 грудня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про готовність перекрити транзит газу до Європи, якщо нові санкції Заходу поставлять країну у надзвичайний стан. Того ж дня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи слова Лукашенка, заявив, що Росія сподівається, що ніщо не завадить їй виконувати зобов’язання щодо чинних газових контрактів.

18 грудня міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей зазначив, що перекриття постачань газу на ринок Європи — це лише одна з можливих відповідей на санкції, які запровадили західні країни проти Мінська.

Вперше про можливість перекрити газ, що надходить до Європи через транснаціональний магістральний експортний газопровід Ямал-Європа, Лукашенко заявив 11 листопада. Він назвав цей крок відповіддю на п’ятий пакет санкцій, який планував ухвалити Євросоюз щодо Мінська.

Поділитись