У Франції на парламентських виборах перемагає партія «Національне об’єднання» Ле Пен

У Франції на парламентських виборах перемагає партія «Національне об’єднання» Ле Пен

Перші екзитполи першого туру парламентських виборів у Франції.

Ле Пен та її союзники (34%) випереджають ліву коаліцію Народного фронту (28,1%) та партію Макрона (20,3%).

Ця оцінка Ipsos Talan для France Télévisions, Radio France, France24/RFI та LCP Assemblée Nationale. Вона ще уточнюватиметься протягом вечора.

Оцінки від МВС Франції: партія «Національне об’єднання» Ле Пен лідирує з 32,2% голосів, коаліція лівих «Новий народний фронт» – на 2 місці з 29,1%, коаліція Макрона на третьому місці з 21,5%.

Підсумки першого туру виборів у Франції

За прогнозом Ifop-Fiducial для газети Le Figaro, Національні збори Ле Пен отримають від 240 до 270 депутатів у майбутньому парламенті, 180-200 мандатів матиме ліву коаліцію Нового народного фронту». Партія президента Макрона матиме всього від 60 до 90 місць. У республіканців – 30-50 мандатів.

Але точний розклад буде зрозумілим лише через тиждень – після другого туру виборів, який відбудеться 7 липня.

Якщо здійсниться наведений вище прогноз, то жодна партія більшості (289 голосів) не візьме.

Макрон уже закликає всі партії, що пройшли до парламенту, об’єднається проти Ле Пен, створивши коаліцію. Але навіть якщо це станеться, то партія президента буде на правах молодшого партнера, а прем’єра доведеться віддати лівим із Народного фронту, які Макрона, м’яко кажучи, не люблять.

Водночас є і другий варіант коаліції – партії Ле Пен та Республіканців (напередодні виборів такі чутки активно ходили). Хоча всередині Республіканців немає єдності щодо можливого союзу із Ле Пен.

Поділитись