У Франції заявили про ризик зупинки промислового виробництва через дорогий газ

У Франції заявили про ризик зупинки промислового виробництва через дорогий газ

Промислове виробництво у Франції може зупинитися через стрибок цін на газ та електроенергію.

Про це повідомила “Le Monde”. Таке побоювання висловили представники ділових кіл, із якими поспілкувалося видання.

«У 2021 році наш радник з енергетики рекомендував укласти контракт по 80 євро за мегават на 2022 рік, але я тоді вирішив, що це занадто дорого. Зараз спотові ціни в 19 разів вищі, ніж традиційний тариф за електроенергію з АЕС по €42. Із €800 за мегават ми просто втрачатимемо гроші», — сказав представник виробника цементу.

За словами фахівця консалтингової компанії в галузі зниження витрат на електроенергію Enoptea Яна Дольбо, високі ціни на газ та електрику подвоїться у 2023 році.

“Щоб скоротити своє споживання, наші клієнти готові замінювати машини, змінювати виробничі агрегати, чого вони не планували робити ще рік тому”, – розповів Дольбо.

Раніше, 10 липня, міністр фінансів Франції Брюно Ле Мер заявив, що уряд країни готується до повного припинення постачання російського газу. На думку міністра, було б безвідповідально ігнорувати такий можливий результат.

Ле Мер уточнив, що уряд розглядає скорочення споживання газу підприємствами та домогосподарствами, будівництво нової інфраструктури для прийому та регазифікації зрідженого природного газу.

Крім того, за його словами, французька влада вивчає ситуацію в компаніях країни, щоб побачити, які з них можуть бути змушені знизити виробництво для економії енергії, якщо це буде потрібно.

Поділитись