У бундестазі заявили про кризу уряду через «Північний потік — 2»

У бундестазі заявили про кризу уряду через «Північний потік — 2»

Суперечності між позиціями канцлера ФРН Олафа Шольца та глави МЗС Анналени Бербок щодо «Північного потоку — 2» вказують на кризу всередині німецького уряду, заявив у коментарі Lenta.ru депутат бундестагу від партії «Альтернатива для Німеччини» Штефан Котре.

На його думку, газопровід перетворили на геополітичну проблему виключно з ідеологічних міркувань. Сам же уряд відірваний від реальності і ставить під загрозу не лише енергетичне партнерство між Німеччиною та Росією, а й стабільність постачання енергоносіїв до Європи загалом.

Залишається сподіватися, що канцлер Шольц, який, схоже, частково реалістичний у цьому питанні, зможе взяти гору над упертими, навіть хлопцями ідеологами партії «Зелених», — зазначив Котре.

Раніше Штефан Котре заявив, що «Північний потік — 2» забезпечив би додаткові потужності постачання газу до Європи на тлі енергетичної кризи, а його запуск став би необхідним сигналом Росії про те, що ФРН, як і раніше, має намір дотримуватися партнерських відносин. Нинішнє ж затягування запуску завдає лише шкоди. За його словами, у разі ще більших холодів можливе подальше підвищення цін на енергоносії, а політично обумовлене затягування запуску «Північного потоку — 2» сприятиме лише загостренню енергокризи.

При цьому глава уряду Німеччини Олаф Шольц спростував зв’язок сертифікації Північного потоку — 2 з політикою. За його словами, рішення про сертифікацію Федеральне мережеве агентство прийматиме, не керуючись політикою. Канцлер зазначив, що у проект вкладено приватні інвестиції. На даний момент розглядається питання відповідності газопроводу європейському законодавству в галузі енергетики.

Поділитись