У Болгарії розповіли про спосіб перемогти «газову монополію» Росії

У Болгарії розповіли про спосіб перемогти «газову монополію» Росії

Відкриття інтерконектора Греція – Болгарія (IGB) та постачання по ньому азербайджанського газу покладуть край «російській монополії».

Про це заявив прем’єр-міністр Болгарії у відставці Кирило Пєтков.

Це символ досягнення енергетичної незалежності. Інтерконектор починає працювати. Я гордий, що очолював уряд, за якого всього за шість місяців вдалося завершити цю роботу», — сказав він на церемонії відкриття IGB у грецькому місті Комотіні, трансляція якої велася на сайті уряду Греції.

За його словами, починається нова геополітична співпраця, яка має практичне значення, змінює карту регіону.

«Болгарія почне отримувати азербайджанський газ із цього газопроводу у наступні тижні. Це покладе край російській монополії. Ми отримаємо доступ до різних джерел енергії», – сказав Пєтков.

Крім того, він підкреслив, що Болгарія має доступ до грецьких портів на Егейському морі, а епоха поділу завершилася.

Під час перебування Петкова на посаді болгарського прем’єра його країна залишилася без російського газу, оскільки відмовилася платити у рублевій схемі, запровадженій Москвою для недружніх держав.

27 квітня стало відомо, що «Газпром» призупинив постачання газу компаніям «Булгаргаз» (Болгарія) та PGNIG (Польща). Російська сторона нагадала, що платежі за блакитне паливо, що поставляється з 1 квітня, мають здійснюватись у рублях.

Тоді ж Пєтков заявив, що болгарський уряд був готовий до припинення постачання російського газу і має план щодо альтернативних джерел. Він зазначив, що країна розраховує отримувати азербайджанський газ за інтерконектором Греція – Болгарія. Для Болгарії, за його словами, це означатиме нижчі ціни і більшу енергозалежність.

На тлі складної обстановки у Болгарії Пєтков був відправлений у відставку. У події політик звинуватив Росію.

Інтерконектор Греція – Болгарія – трубопровід, що створює прямий зв’язок між національними системами природного газу Греції та Болгарії. Загальна довжина – 182 км.

Поділитись