У Білорусі затримали голову Спілки поляків

У Білорусі затримали голову Спілки поляків

У Гродно затримали главу Союзу поляків Білорусі Анжеліку Борис.

Про це вона повідомила на своїй сторінці в Facebook.

«Я їду до Ленінського РУВС», – написала активістка.

Пізніше факт затримання підтвердив в своєму Twitter-акаунті заступник міністра закордонних справ Польщі Марчін Пшідач. «МЗС Польщі отримав інформацію про затримання голови Союзу поляків Білорусі Анжеліки Борис», – написав він.

За словами Пшідача, польський консул негайно попрямував до передбачуваного місця знаходження Борис. Він з’ясовує причини затримання.

Очолюваний Анжелікою Борис Союз поляків не зареєстрований білоруською владою. Він існує паралельно офіційно визнаному після події в 2005 році розколу організації.

З кінця лютого цього року почалася нова хвиля загострення білорусько-польських відносин. У зв’язку з присутністю 28 лютого консула Польщі в Бресті на неофіційному заході, присвяченому «Дню проклятих солдатів», МЗС Білорусії вручив ноту тимчасовому повіреному в справах Польщі Мартіну Войцеховському. Консулу в Бресті, а також керівнику генерального консульства і консулу в Гродно запропонували покинути територію Білорусі. Польща, в свою чергу, також оголосила персоною нон-грата трьох білоруських дипломатів.

Прокуратура Бреста порушила кримінальну справу за фактом героїзації військових злочинців. Крім того, прокуратура Брестської області внесла в обласний виконком уявлення і зажадала посилити контроль за діяльністю організацій, що надають культурно-освітні послуги. Пізніше прокуратура пред’явила позов про ліквідацію «Польської школи».

«Прокляті солдати» були членами антирадянських і антикомуністичних підпільних організацій в Польщі в 1940-х роках. Їх лідер Ромуальд Райс на прізвисько Бурий був страчений за злочини проти мирного населення. Він причетний до вбивства 79 білорусів в Східній Польщі в 1946 році, визнаному згодом актом геноциду.

Поділитись