В Україні заявили про можливий напад Росії з території Білорусі

В Україні заявили про можливий напад Росії з території Білорусі

Протягом останніх років між Білоруссю і Росією укладено цілу низку угод, що забезпечують російській стороні правові гарантії можливого застосування військ проти України з білоруського напрямку.

Про це в інтерв’ю «Еспрессо.TV» заявив колишній надзвичайний і повноважний посол України в Білорусі Роман Безсмертний.

«У тому, що на сьогодні Білорусь особі [президента Олександра] Лукашенка і Збройних сил є сателітом Кремля, ні у кого сумнівів немає. Взаємодія на рівні військ підтверджується щорічними навчаннями, формуванням відповідних груп і одиниць, особливо в західному і південному напрямку», – сказав Безсмертний.

Він зазначив, що на білоруській території на постійній основі діють дві російські військові бази і ще одна будується. Крім того, після щорічних парадів і навчань за участю російських військ «вони залишаються на території Білорусії, ніхто їх звідти не виводить», вважає Безсмертний.

У серпні 2020 року Лукашенко заявив, що військовий удар по Україні з білоруської сторони неможливий. Він розповів, що ще в 2014 році пообіцяв тодішньому виконуючому обов’язки президента України Олександру Турчинову, що російські війська ніколи не атакують країну з білоруського напрямку. Лукашенко підтвердив, що «зі зброєю росіяни ніколи не прийдуть в Україну». «У мене всередині – це моя межа. І кордон мою буду захищати тільки я. Ні росіяни, які б вони не були, ні американці, ні французи. Тільки ми», – сказав Лукашенко.

У вересні 2020 року офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що питання про військову базу Росії в Білорусі на порядку денному не стоїть. Розмови навколо можливості розміщення в Білорусії російської військової бази ведуться не перший рік, однак білоруська сторона неодноразово заявляла про недоцільність цього. Так, Лукашенко назвав «звичайним фейком» інформацію про нібито намір російського керівництва відкрити нову базу в районі Бобруйська.

Поділитись