У Білорусі не залишилося жодного Су-24 для переобладнання на носій ядерної зброї

У Білорусі не залишилося жодного Су-24 для переобладнання на носій ядерної зброї

У Білорусі не залишилося жодного Су-24 для переобладнання на носій ядерної зброї – вони продані Судану.

Білорусь не зможе переобладнати бомбардувальники Су-24 у носії ядерної зброї через відсутність літаків.

На тлі того, як білоруський лідер Олександр Лукашенко заявив про те, що білоруські бомбардувальники Су-24 почали переобладнатися в носії ядерної зброї, і що частина з них уже була модернізована, з’ясувалося, що це неможливо – починаючи з 2012 року, Білорусь повністю відмовилася від використання фронтових бомбардувальників Су-24, повністю їх списавши. Про це свідчить інформація на сайті Міністерства оборони Білорусі.

Згідно з офіційними даними Міністерства оборони Білорусі, на сьогоднішній день на озброєнні сусідньої республіки фронтові бомбардувальники не перебувають. Останній бойовий літак цього типу був списаний з озброєння в 2012 році, у зв’язку з чим заява білоруського президента викликала певне подив. Слід зазначити, що після списання білоруські фронтові бомбардувальники були продані Судану, який відремонтував останні та продовжує їх експлуатувати. Цілком імовірно, що Росія може надати Білорусі свої бомбардувальники, однак останні вже є носіями ядерних боєзарядів «за замовчуванням», у зв’язку з чим модернізація літаків не потрібна.

Наразі жодних пояснень щодо заяви білоруського президента немає, проте фахівці зазначають, що на тлі союзницьких з Росією відносин наявність у Білорусі літаків, здатних завдавати ударів ядерних зброєю, і не потрібно.

Поділитись