Трас збільшила відрив від Сунака у боротьбі за посаду прем’єра Британії

Трас збільшила відрив від Сунака у боротьбі за посаду прем’єра Британії

Глава МЗС Великобританії Ліз Трасс, яка бере участь у перегонах за посади лідера правлячої Консервативної партії та прем’єр-міністра країни, збільшила до 34 процентних пунктів відрив від свого єдиного опонента – екс-міністра фінансів Ріші Сунака.

Про це свідчать опубліковані у вівторок результати опитування громадської думки, яке провела компанія YouGov.

З 1 тис. членів Консервативної партії, опитаних з 29 липня до 2 серпня, 60% респондентів повідомили, що мають намір проголосувати за Трас. За Сунака готові віддати свій голос 26% опитаних. Для порівняння: під час попередньої оцінки громадської думки, проведеної 20-21 липня, співвідношення тих, хто мав намір голосувати за Трас та Сунака, становило 49% на 31%.

Одночасно опитування показало, що Консервативна партія змогла зменшити відставання від опозиційної Лейбористської партії. Якби загальні вибори, намічені на 2024 рік, пройшли 2 серпня, то перевага лейбористів виявилася б у межах математичної похибки. З 21-22 липня розрив між двома партіями скоротився з 7 п. п. до 1 п. п.: Консервативну партію зараз мають намір підтримати 34% респондентів, а лейбористів – 35%.

Прем’єр-міністр Борис Джонсон 7 липня оголосив про відставку з посади голови Консервативної партії. Це сталося, коли британський уряд демонстративно покинув майже 60 людей. Джонсон повідомив, що залишить посаду глави уряду, як тільки буде обрано нового лідера торі, який очолить кабінет. Це має відбутися 5 вересня, а новим прем’єром стане чи Трас, чи Сунак. Результат виборів голови консерваторів визначать майже 200 тис. членів правлячої партії у голосуванні поштою.

Поділитись