МАГАТЕ прокоментувало відмову Ірану від зобов’язань щодо ядерної програми

МАГАТЕ прокоментувало відмову Ірану від зобов’язань щодо ядерної програми

Поступова відмова Ірану від взятих на себе зобов’язань щодо ядерної програми не передбачає, що Тегеран займається створенням ядерної зброї.

Таку думку висловив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі в опублікованому в п’ятницю інтерв’ю іспанській газеті El Pais.

“Існувала правова база, яка мала на увазі для Ірану низку добровільних обмежень, які були частиною Спільного всеосяжного плану дій”, – зазначив Гроссі. За його словами, після того, як екс-президент США Дональд Трамп вирішив відмовитися від угоди, “Іран поступово та послідовно відмовляється від різних взятих на себе зобов’язань”. “Сьогодні ми маємо ядерну програму, яка колосально зросла, набагато порівняно з тим, що було у 2015 році, – сказав гендиректор. – Це не означає, що Іран робить ядерну зброю, але жодна країна, яка не має військових розробок, не збагачує [Уран] на такому рівні, на 60%.

“Тому ми знаходимося в дуже складній ситуації, тому що Іран не тільки рішуче і прискорено просувається вперед, але й одночасно з цим знижує видимість МАГАТЕ у всіх цих сферах, – пояснив Гроссі. – І це те, що, на мій погляд, є собою делікатну ситуацію, окрім інших питань”.

Спільний всеосяжний план дій (СВПД) був підписаний з Іраном у 2015 році з метою подолання кризи навколо її ядерних розробок постійною “п’ятіркою” Ради Безпеки ООН та Німеччиною. Попередній президент США Дональд Трамп ухвалив у 2018 році рішення про вихід із цієї домовленості. Чинний американський лідер Джо Байден неодноразово сигналізував про готовність повернути Вашингтон у ядерну угоду з Тегераном. Росія, Великобританія, Німеччина, Китай, США та Франція з квітня минулого року ведуть з Іраном у Відні переговори про відновлення СВПР у його первісному вигляді.

Поділитись