Британія вкладе £145 млн у будівництво заводу зі збагачення руд лужних металів

Британія вкладе £145 млн у будівництво заводу зі збагачення руд лужних металів

Уряд Великобританії виділив £145 млн (близько $174 млн) на будівництво великого заводу зі збагачення руд лужних металів у Східному Йоркширі.

Про це йдеться у поширеній у п’ятницю заяві міністерства у справах бізнесу, енергетики та промислової стратегії.

“У Солтенді буде збудовано завод з переробки критично важливих матеріалів, що використовуються для виробництва магнітів, ключового компонента при складанні електромобілів. Компанія Pensana (підрядник та оператор проекту) планує запустити його наприкінці 2023 року”, – наголошується в документі. Згідно з планами, на дане підприємство до 2024 року має припадати “5% глобальних поставок рідкісних лужних металів”, воно стане “другим за потужністю у світі без урахування китайських виробництв”, наголошують у відомстві.

Як зазначено в заяві міністерства, “графіт, літій і кремній набули критично важливого значення для економіки”, оскільки використовуються як сировина при виробництві широкої номенклатури товарів – “від ноутбуків до літаків”. У той же час, домінантне становище в галузі їх збагачення зараз займає Китай. На тлі пандемії коронавірусу та конфлікту на Україні в Сполученому Королівстві склалося розуміння, що постачання даних металів “схильні до ринкових шоків” і залежать від “геополітичних подій”. На думку британської влади, “запуск власного незалежного підприємства”, здатного забезпечити промисловість цими металами, має вирішальне значення для “економічної та національної безпеки” Сполученого Королівства.

Поділитись