Трамп пояснив свою відмову помилувати Сноудена та Ассанжа

Трамп пояснив свою відмову помилувати Сноудена та Ассанжа

Колишній президент США Дональд Трамп розповів, чому не помилував колишнього співробітника Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Едварда Сноудена та засновника організації WikiLeaks Джуліана Ассанжа під час свого перебування на посаді голови Білого дому.


Він зазначив, що справа «стосовно людини, яка розкрила справжню корупцію», викликала у неї «сильні почуття». Але колишній американський лідер вирішив не чинити тиск на перебіг розслідування.

При цьому Трамп не уточнив, йдеться про Сноуден або Ассанжа.

«Я міг би це зробити [помилувати його], але скажу так — є люди з різними точками зору на це питання, на обох сторонах цієї справи. І є погані люди на одному боці. І я вирішив, нехай суд зробить свою роботу», – заявив він порталу The Daily Wire.

Дії іншого обвинуваченого екс-президент назвав “шпигунською угодою”.

У серпні 2020 року тодішній американський президент Дональд Трамп обіцяв ознайомитися зі справою Сноудена та розглянути питання про його помилування. Однак у результаті політик не помилував Сноуден. Той, у свою чергу, зазначив, що не засмучений подією.

У червні 2013 року екс-співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден передав газетам The Guardian і The Washington Post секретні матеріали з інформацією про всеосяжне стеження в 60 країнах за більш ніж мільярдом людей урядами 35 держав, про програми стеження за співробітниками британських та американських спецслужб в інтернеті, а також про стеження США за офіційними особами та громадянами по всьому світу.

10 грудня апеляційний суд Англії та Уельсу скасував заборону на екстрадицію Ассанжа до США. Справу повернуть до суду першої інстанції, який раніше ухвалив, що чоловік не може бути виданий Штатам через ризик його самогубства. У ухвалі суду також зазначено, що Ассанж повинен залишатися під вартою.

В даний час засновник WikiLeaks перебуває під вартою у Великій Британії. У 2019 році Вашингтон висунув йому звинувачення за 18 пунктами, у тому числі у порушенні закону про шпигунство та змову з метою злому урядового комп’ютера. Журналісту в США загрожує 175 років ув’язнення.

Поділитись