Times: у НАТО хвилюються, що Росія відріже Прибалтику за допомогою мігрантів

Times: у НАТО хвилюються, що Росія відріже Прибалтику за допомогою мігрантів

В Україні і в НАТО побоюються, що Росія може зайняти Сувалкський коридор – єдиний спільний кордон Прибалтійських країн з іншими членами альянсу – менше ніж за дві години за допомогою мігрантів, що скупчилися в Білорусі, пише Times з посиланням на джерела.


Як повідомили джерелу в НАТО та в Україні, Москва нібито може направити мігрантів до Сувалкського коридору, щоб влаштувати заворушення. “Потім туди можуть увірватися російські війська і розставити в коридорі військові патрулі під приводом гуманітарної кризи. Це дозволить Росії об’єднати сили з Білорусією, що знаходяться в Калінінградській області. Все це може бути зроблено, за оцінкою української сторони, менше ніж за дві години”, – йдеться в повідомленні Times.

За даними джерела, кризу з мігрантами на кордоні Білорусі та Польщі Москва нібито може використати, щоб відвернути увагу НАТО під час нападу на Україну.

Росія неодноразово відкидала звинувачення Заходу та України в “агресивних діях”, заявляючи, що нікому не загрожує і ні на кого не збирається нападати, а заяви про “агресію РФ” використовуються як привід, щоб розмістити більше військової техніки НАТО поблизу російських кордонів. У МЗС РФ раніше зазначали, що заяви Заходу про “російську агресію” та можливість допомогти Києву захиститися від неї – це і смішно, і небезпечно.

У Москві також заявляли, що вважають неприйнятними слова влади Польщі про “відповідальність” Росії за ситуацію з мігрантами на кордоні з Білорусією. Крім того, як заявляв прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, Москва вважає невірною заяву США про те, що дії президента Білорусі Олександра Лукашенка спрямовані на відволікання уваги від дій РФ на кордоні з Україною.

При цьому Київ та західні держави останнім часом висловлюють стурбованість у зв’язку з посиленням “агресивних дій” з боку Росії біля кордонів України. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявляв, що Росія переміщає війська в межах своєї території та на власний розсуд. За його словами, це нікому не загрожує та нікого не повинно хвилювати.

Поділитись