Третій літак із біженцями з Іраку вилетів із Мінська

Третій літак із біженцями з Іраку вилетів із Мінська

Третій літак авіакомпанії Iraqi Airways із групою іракських мігрантів вилетів до Ербіля з аеропорту Мінська в суботу, 27 листопада.

Два попередні рейси «Іракських авіаліній» з біженцями вирушили з Мінська увечері у четвер та в ніч на п’ятницю. Ще один борт прибуде до столиці Білорусі увечері у суботу.

За повідомленням консула Іраку в Росії та Білорусі Маджіда Ал-Кінані, бажання повернутися до Іраку виявили понад 1 тис. людей.

26 листопада генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що глави МЗС країн Північноатлантичного альянсу обговорять міграційну кризу на кордоні Польщі, Литви та Латвії з Білорусією.

Раніше цього дня президент Білорусі Олександр Лукашенко прибув на кордон із Польщею, щоб відвідати транспортно-логістичний центр біля пункту пропуску «Брузги», де знаходяться близькосхідні біженці. Він попросив польську владу дозволити мігрантам пройти до Німеччини через територію Польщі.

Також білоруський лідер заявив, що Мінськ не політизуватиме проблеми біженців і насильно видворяти їх із країни. Він зазначив, що наразі в республіці перебувають близько 5 тис. біженців, і додав, що Мінськ не піде на ескалацію напруженості у відносинах із Варшавою, щоб створити гуманітарний коридор для мігрантів.

Напередодні стало відомо, що мігранти, вимагаючи звільнення, влаштували бунт в центрі, що охороняється, для іноземців у польському Венджині (Любуське воєводство). Чоловіки розбивали шибки, скандували «Свободу», а також кричали, що мета їхнього прибуття в Європу — Німеччина.

Ситуація із мігрантами загострилася на початку листопада. Численна група біженців, що у Білорусі, дійшла кордону лісової смузі. Мігранти різали колючий дріт на кордоні двох країн та просили пустити їх на територію Євросоюзу. У Польщі заявили про жорстку атаку на кордон уперше за 30 років. Водночас у міграційній кризі європейські країни звинувачують Мінськ, який заперечує свою причетність до посилення потоку біженців.

Пізніше біженці перейшли з наметового табору на кордоні до логістичного центру, наданого білоруською стороною.

Поділитись