Литва обмірковує введення надзвичайного стану на кордоні з Польщею

Литва обмірковує введення надзвичайного стану на кордоні з Польщею

Уряд Литви заявив у середу, що попросить парламент оголосити надзвичайний стан на кордоні з Польщею з 10 грудня в рамках зусиль із запобігання незаконному ввезенню мігрантів.

Про це передає Reuters.

Міністр внутрішніх справ Агне Білотайте повідомила, що режим надзвичайного стану включатиме прикордонні перевірки з акцентом на «підозрілі транспортні засоби».

Польща наразі забезпечує єдиний безчековий маршрут з Литви та Латвії до Німеччини, пункт призначення для багатьох мігрантів, які останніми місяцями прибули до регіону через Білорусь.

Прокуратура Литви розслідує 60 справ про незаконну контрабанду людей і встановлюють нові контрабандистські «мережі», повідомили у МВС.

“Ми бачимо спроби наших власних організованих злочинних угруповань працювати з білоруськими злочинцями для організації контрабанди”, – сказала Білотайте журналістам перед засіданням уряду. «Ми повинні зупинити цю вторинну міграцію, щоб вона не набирала обертів».

Уряд також має попросити парламент у п’ятницю продовжити дію надзвичайного стану на кордоні Литви з Білоруссю та в таборах, де прибувають мігранти, які прибули звідти.

ЄС звинувачує Білорусь у тому, що вона залучає тисячі людей з Близького Сходу та штовхає їх перейти до блоку через Польщу, Литву та Латвію. Білорусь це заперечує.

Литва побудувала огорожу з колючого дроту вздовж 100 км (60 миль) свого кордону з Білоруссю з початку кризи, хоча мігранти вже щонайменше тричі прорізали його, повідомляє Міністерство внутрішніх справ.

За останній тиждень литовські прикордонники повертали близько 50 осіб на день, які намагалися нелегально в’їхати з Білорусі, свідчать дані.

“У Білорусі близько 10 тис. нелегальних мігрантів. Поки їх не повернуть до країни походження авіарейсами з Мінська, існує досить високий ризик того, що вони можуть бути спрямовані в бік Литви”, – повідомили в міністерстві.

Поділитись