The WP: пасивність Байдена щодо угоди з Іраном може обернутися війною

The WP: пасивність Байдена щодо угоди з Іраном може обернутися війною

Президенту США Джо Байдену необхідно активізуватися щодо відновлення ядерної угоди з Іраном, інакше на Близькому Сході може спалахнути новий конфлікт.

Таку думку висловили у спільній статті для газети The Washington Post колишній генсек НАТО Хав’єр Солано та колишній прем’єр Швеції Карл Більдт.
The WP: пасивність Байдена щодо угоди з Іраном може обернутися війною
Фото: Iranian Presidency Office

“Викликає здивування той факт, що після заяви про повернення до ядерної угоди та обіцянки, що “Америка повернулася”, Байден зволікає з дипломатією, яку рішуче підтримують союзники США”, – йдеться у матеріалі.

Автори вважають, що з боку Вашингтона та Тегерана було б безглуздо “дозволити внутрішнім ідеологічним позиціям саботувати ядерну угоду”. Вони вважають, що можливе бажання Байдена “перестрахуватися” щодо Ірану напередодні майбутніх проміжних виборів принесе йому значно меншу користь, що успішне стримування ядерного потенціалу країни.

Солано та Більдт порівнюють поточну ситуацію з переговорами Заходу з Радянським Союзом щодо контролю над озброєннями. За їхніми словами, США та їхні союзники йшли на це заради власної національної безпеки, а не через підтримку керівництва СРСР чи бажання налагодити стосунки з Москвою. “Те саме і щодо Ірану. Байден повинен серйозно обдумати ціну своєї пасивності по відношенню до Ірану і знайти шлях уперед – інакше ми можемо опинитися в іншому конфлікті”, – резюмують автори статті.

Раніше низка членів Конгресу США підготували законопроект, спрямований на з’ясування можливих “переваг” Росії внаслідок досягнення домовленості щодо ядерної програми Ірану. У документі Байдену рекомендували направити комітетам з міжнародних справ Палати представників та Сенату доповідь, що містить перелік вигод, які “Росія отримає в результаті укладання з Іраном угоди щодо ядерної програми”.

Поділитись